1943

16 -31 Ağustos 1943: RAF, Berlin’i Bombalıyor

 16 Ağustos 1943 Sicilya’da geri çekilen Almanlar, Müttefik takibini durdurmak için dağ yollarını havaya uçuruyor. ABD’li mühendisler, Amerikan kuvvetlerinin ilerlemesini sağlamak için “gökyüzünde köprüler” inşa etmekle görevlendirildi. 24 saat içinde, ABD Ordusu mühendisleri dik uçurumlarda çalışarak Cape Calavà’daki dağ yolunda bir köprü inşa ettiler. Böylece Messina limanına giden rota tekrar açıldı. Gazeteci Ernie Pyle şöyle yazıyor: “Sicilya’da Ordumuz buldozerler olmadan cipsiz olduğu kadar çaresiz olurdu.”

17 Ağustos 1943 34.426 ABD ve Kanada askeri, bir aydan uzun bir süre önce ayrılan Japon işgalcilerden oluşan bir garnizonla savaşmaya hazır halde Alaska’nın Kiska adasına indi. ‘Kulübe Operasyonu’ (Operation Cottage) Kiska’nın geri alınması sırasında Japonların ayrıldığını bilmeyen ABD Donanması ıssız adayı bombalayarak 3 hafta geçirdi. Şimdi Müttefik askerler yoğun bir sis içinde kıyıda “savaşıyorlar”. Issız Kiska adasını işgal ederken 32 Amerikan ve Kanadalı asker, siste birbirlerini Japon sanıp dost ateşiyle vurularak öldürüldü. Hiç düşman askerinin bulunmadığı adada kazalar, sabit hatlar ve bubi tuzaklarından dolayı toplam 300’den fazla kayıp verildi. Sonunda Müttefikler Kiska’da terk edilmiş Japon radar istasyonlarını, gizli denizaltı ve deniz uçağı hangarlarını ve savunma tünellerini keşfediyorlar.

18 Ağustos 1943 Alman işgali altındaki Polonya’daki Białystok gettosundan 400 Yahudi, SS’lere karşı savaşmak için ayaklandı. Yahudi getto mahkumları, sadece 25 tüfek, 100 tabanca ve ev yapımı el bombalarıyla silahlanmış oldukları halde umutsuzca Almanlarla savaşıyor.

19 Ağustos 1943 SS, Bialystok gettosunu “tasfiye etmeye”, 10.000’den fazla Yahudi’yi Nazi imha kamplarına sürmeye çalışıyor. Yahudi gerillalar sürgünleri yavaşlatmak ve gettodaki bazı mahkumların kaçmasına sağlamak için umutsuzca savaşıyor.

20 Ağustos 1943 Kraliyet Hava Kuvvetleri, Nazi bilim adamlarının V2 balistik füzeler inşa ettiği Alman roket araştırmalarının kalbi Peenemünde’ye büyük bir bombalı saldırı olan Hydra Operasyonunu başlattı. Polonyalı casuslar ve Engima şifre çözümlemerinden, Peenemünde sitesinin 200 millik menzile sahip “V için intikam” roketleri inşa ettiğini biliniyorr. RAF, 596 uçakla, Hydra Operasyonu bilim adamlarının yatak odalarını hedef alıyor ve Alman roketlerinin arkasındaki beyinleri öldürmeyi hedefliyor. Bu RAF bombardımanıyla sadece 2 bilim insanı ile birlikte SS muhafızları tarafından kampta kilitli halde 732 Polonyalı köle işçi de ölüyor.

Yalnızca ay ışığıyla hedefini bulan Hydra Operasyonu sırasında pek çok yer yanlışlıkla bombalanırken RAF ağır kayıplara uğruyor. Alman gece savaşçıları tarafından 35 uçak düşürmeyi başardı ki 215 İngiliz havacı öldü. Bölgenin yeniden bombalanmasını engellemek için Almanlar RAF gözlemcilerini kandırarak operasyonu başarılı gibi göstermek istiyor: bombardıman hasarını daha kötü göstermek için, Peenemünde’deki zeminde sahte kraterler açıp, çatılara siyah-beyaz çizgiler çizerek kömürleşmiş kirişleri taklit ediliyor.

21 Ağustos 1943 Birleşik Krallık ve ABD, Quebec’te İngiliz “Tube Alloys” projesi ile Amerikan Manhattan projesini nükleer silah yaratmak için ortaklaşa çalışmak üzere birleştirmeyi kabul eden bir anlaşma imzaladılar. Atom araştırmalarının maliyeti İngiltere’nin kaynaklarını aştığında ise Churchill tüm “tüp alaşımları” işini ABD’ye vererek bağımsız İngiliz nükleer bombası projesinden vazgeçti.

Japonya ve Tayland, Thais’yi Japon İmparatorluğu’nun “Asya Ortak Refah Alanına” katarak ve onlara fethedilen İngiliz Malaya’dan dört il vererek bir barış anlaşması imzaladılar.

23 Ağustos 1943 Avustralyalı seçmenler sandık başına gitti ve mevcut İşçi Partisi hükümetini ezici bir üstünlükle yeniden seçti. İşçi Prtisi, başarılı savaş siciliyle övünüyor ve Batı Müttefikleri arasında en yüksek askeri seferberlik oranlarından biri olduğunu iddia ediyor.

Silah fabrikalarında ve kömür madenlerinde sendika grevlerini kırmaya kararlı olan ABD Başkanı Roosevelt, grev yapan Amerikan savaş işçilerinin Ordu tarafından askere alınması emrini veriyor.

Kursk çevresindeki devasa muharebelerin ardından Kızıl Ordu birlikleri, neredeyse 2 yıldır Alman işgali altında olan SSCB’nin dördüncü büyük şehri olan Harkov şehrini ele geçirdi.

Kursk, son 6 haftada neredeyse 10.000 zırhlı aracın çatıştığı, tarihin en büyük tank savaşı oldu; Alman taarruzu, Kızıl Ordu’nun daha büyük kayıplar vermesine rağmen, Sovyet karşı saldırıları tarafından kırıldı.

25 Ağustos 1943 SSCB’nin en büyük 4. şehri olan Kharkov, şimdi Kızıl Ordu ve Wehrmacht’ın aylarca süren savaşlarıyla neredeyse harap oldu. Sovyetler, şehri yeniden ele geçirdiğini duyurmak ve kutlamak için hızla propaganda çekimleri yapıyor.

26 Ağustos 1943 Kraliyet Hava Kuvvetleri, 700 uçaklık bir filoyla 1.800 tondan fazla bombanın atıldığı “Berlin Savaşı”nın başladığını duyurarak Almanya’nın başkentini vurdu. “Alan bombalama” politikası, İngiliz bombardıman uçaklarının artık gece baskınlarında belirli hedefleri vurmaya çalışmaması, bunun yerine Alman şehirlerinde mümkün olduğunca çok binayı yok etmesi anlamına geliyor. Bombacı lakaplı Arthur Harris, Bentley’i ile gece geç saatlerde RAF Bomber Command yakınındaki sokaklarda yarışmakla tanınıyor. Bir trafik polisi aşırı hız yaptığı için onu durdurur ve “Birini öldürmüş olabilirsiniz efendim” der. Harris cevap veriyor: “Genç adam, her gece binlerce insanı öldürüyorum!”

27 Ağustos 1943 Yahudi gerillaların direnişini ezen Nazi SS, Białystok Gettosunu “tasfiye etti” ve 25.000 kişiyi ölüm kamplarına gönderdi.

28 Ağustos 1943 Ukrayna’nın Kharkov şehrini ele geçiren Kızıl Ordu birlikleri şimdi güneye ve kuzeye doğru akıyor: geri çekilen Mihver güçleri ise düşmanlarını tuzağa düşürmekle tehdit ediyor: Sovyetler şimdi 10.000’lerce Mihver askerini kuşatıyor.

Alman savaş esirleri, bir Kızıl Ordu subayına sigara için yalvarıyorlar.

29 Ağustos 1943 New York’taki özel bir beyzbol maçında olağanüstü miktarda yaklaşık 800 milyon dolarlık ABD Savaş Tahvilleri toplandı. Kazanan All-star takımı “Yanks-Giants-Dodgers”, Beyzbol Onur Listesi’nin yaşayan 12 üyesinden 7’sini içeriyor (Babe Ruth, Walter Johnson ve Honus Wagner dahil). Muazzam savaş bonoları satışı, ABD hükümetinin askeri ve üretime yaptığı harcamaları finanse etmeye yardımcı oluyor. Gösteri maçında, emekli beyzbol yıldızlarından oluşan bir takım ABD Ordusu takımını 5-2 yendi. Amerikan beyzbolu savaşla önemli ölçüde değişti, dahil. Orduya katılan birçok yıldız oyuncu (Çavuş Joe DiMaggio gibi), güç tasarrufu için gündüz maçları düzenleniyor ve kauçuğu ağaç özsuyundan elde edilen doğal kauçuktan değil de karneli sentetik kauçuktan “balata topu” kullanılıyor. Balata topu çok daha az zıplıyor…

30 Ağustos 1943 Danimarka hükümeti devrildi: Nazi işgalcileri sıkıyönetim ilan etti, Kral ve Başbakanı tutukladı ve bir Alman karşıtı grev ve protesto dalgasının ardından Danimarka öz yönetimini askıya aldı.

31 Ağustos 1943 Danimarka Donanması denizcileri, Nazi işgalcilerinin onları ele geçirmesini önlemek için savaş gemilerini batırdı: 32 gemi batırılırken, diğer dört gemi İsveç’e kaçtı, bir muhrip yolda Alman bombardıman uçakları tarafından batırıldı. Danimarka’daki yeni Nazi askeri hükümeti grevleri ve halk gösterilerini yasakladı, basına sansür uyguladı ve gece sokağa çıkma yasağı getirdi. Sabotaj ve Alman karşıtı protestolar ölüm cezasına çarptırılan suç ilan edildi.